Finansiera köp hallmöbler och inredning

Olika sätt att finansiera köp av hallmöbler och inredning

Om du vill köpa hallmöbler, men för tillfället inte råkar ha undansparade pengar för detta, finns det ett par olika sätt att gå till väga för att finansiera köpet. Här nedan kan du läsa mer om de olika sätten man kan finansiera köp av nya hallmöbler och inredning. Vi kommer även försöka kika närmare på de olika för- och nackdelarna med de olika finansieringsalternativen.

Köpa hallmöbler på faktura

De flesta svenska möbelbutiker och kedjor som finns representerade på nätet erbjuder idag sina kunder möjlighet att köpa hallmöbler och inredning på faktura. När man köper någonting på faktura behöver man inte betala innan fakturans förfallodag. Med andra ord, det går utmärkt att köpa hallmöbler, få allt hemlevererat och man betalar först vid ett senare skede.

Att köpa på faktura kan kännas lite extra lockande under de sista veckorna innan lönen kommer in, eller precis efter en stor högtid då man haft höga utgifter och bankkontot känns lite mer tomt än vanligt.

Detta vet också de olika möbelbutikerna och därför ser man ofta kampanjer med lockande texter som "Köp idag och betala först nästa månad". Klarar man av att betala fakturan i tid när lönen kommer in kan det vara ett smidigt sätt att finansiera köpet. Särskilt om man i samband med köpet också tagit sig tid att undersöka att det inte tillkommer några dolda avgifter.

Nackdelar med att finansiera köp med faktura

Nackdelen med att handla på faktura är att många inte väljer att betala fakturan i tid, utan väljer att i stället delbetala. Det är vanligt att man kan välja att delbetala på 3, 6, 12 eller till och med 24 månader. Vidare är det vanligt att människor har en vana att välja långa delbetalningsplaner när de ser att beloppet som ska betalas varje månad är ganska så lågt.

Detta kan kännas mycket lockande av förståeliga skäl, men är sällan en smart idé rent ekonomiskt eftersom man betalar en fakturavgift varje månad och ibland också en hög årsränta. Riktigt dyrt kan det bli om man inte betalar sina räkningar i tid. Då tillkommer det dyra förseningsvgifter och ibland kan räkningarna även hamna hos inkasso eller kronofogden, vilket också innebär en hög avgift.

Med allt detta skrivet, vill vi inte avskräcka någon från att handla på faktura. Det är ett populärt sätt att handla möbler och inredning när man inte har besparingar på kontot. Den viktiga frågan man alltid ska ställa sig själv innan man handlar på faktura är: om man inte har råd att betala för möblerna just nu, är man verkligen säker på att man kommer ha råd att betala för den vid fakturans förfallodatum?

Låna till möbler

Ett annat sätt att finansiera köp av möbler och inredning kan vara genom att ta ett lån. Detta brukar bli aktuellt främst när man behöver köpa en större mängd möbler och vill få lite mer tid på sig att betala tillbaka. Kanske har man nyligen separerat och behöver därför inreda ett nytt hem, eller så har man äntligen flyttat hemifrån och vill köpa allt nytt till den nya fina lägenheten.

Vill man få till en snygg och funktionell hall, men också slå till på en bäddsoffa och ett köksbord kanske man behöver ett lån på 25000 kr eller mer och då kan det vara läge att ansöka om ett privatlån utan säkerhet. Det finns idag flera banker och långivare som erbjuder billiga privatlån med snabba utbetalningar. Kraven för att bli godkänd som låntagare brukar inte vara särskilt tuffa. Det viktiga är att man fyllt 18 år, är skriven i Sverige och kan visa upp en fast inkomst från antingen arbete eller pension.